Estivella
Estivella 2006/2007

Estivella está situada en la comarca del Camp de Morvedre. Dita comarca limita al nord amb la Plana Baixa; al oest amb les comarques el de l'Alt Paláncia i el Camp del Túria; al sud amb l'Horta Nord; a l'est amb el Mar Mediterrani. S'extén al nord de la província de Valéncia, en una franja san horitzontal extesa de la costa a l'interior de la Serra Calderona i les estribaciones pedro de la serra d'Espadán.
Estivella conta amb una població de uns 1200 habitants, péro aquest nombre s'incrementa en l'época estival. Está atravessada pel riu Palancia, que flueix als peus de la serra Calderona i el seu termini municipal es de 21 km2 linda al nord con Torres-Torres; a l'est amb Sagunt, al sud MB Albalat dels Taronjers y Segart y a l'Oest amb Serra. Dista 30 km de la Ciudad de Valencia y les principals vies de comunicació son la N-234 y el ferrocarril línea C-5 Sagunto-Caudiel.

Estivella es troba situada al cor de la Serra Calderona. La cercanía a la mar aporta un clima suau y equilibrat. Els sols tenen un gran valor i per allól 'alberga comunitats vegetals diferenciades i de gran valor bot´nic. Algunas especies de gran relevancia han motivat la declaració de microrreserves de flora, com el Puntal de la Bella (Estivella). En cuant a la fauna, la serra conta amb una abundant fauna entomolóica.Entre aquesta abundant fauna se troben aus com el "enganyapastors" o chotacabras, el gavil´n, el azor, el abjearuco, el ´guila perdicera o el buho reial entre altres.Ademés La Serra Calderona es un espai declarat zona de especial protecció per a les aus. També podem trobar reptils com la culebra viperina, el lagarto paralític, o el galápago leproso. Una important part de la fauna son els mamífers, entre els que es troba el jabalí, el gato amb botes, el zorro, la gineta, las ardillas, els conills i liebres i els erizos.